Miniyatzy

Miniyatzy är snarlikt tärningsspelet Yatzy, men skillnaden är att man ska samla ihop färre kombinationer. Det här är därför det perfekta spelet att spela med barn som håller på att lära sig räkna. Eftersom spelet har färre svåra kombinationer så blir spelglädjen lika stor för alla som spelar.

Det här behöver man för att spela Miniyatzy

Precis som i vanligt Yatzy så använder man fem tärningar i spelet. Man behöver även en penna och ett papper för att föra protokoll. Om du köper ett färdigt kit så ingår det ett protokoll, men du kan enkelt ordna ett eget.

Protokollet i Miniyatzy består utav sex kombinationer. De som ska samlas ihop är följande:

  • Ettor
  • Tvår
  • Treor
  • Fyror
  • Femmor
  • Sexor

Man kan få 5 till 30 poäng i de respektive kombinationerna. Maxpoängen är 105 poäng.

Så här spelar man Miniyatzy

För att spela Miniyatzy behöver man vara minst två spelare. Det finns inget maxantal utan alla som vill kan delta. Man börjar med att utse vem som ska föra protokoll. Därefter kastar den första spelaren tärningarna.

Spelaren ska försöka samla ihop fem stycken likadana tärningar i alla kombinationer. Beroende på vad träningarna visar så bestämmer sig spelaren för vilken kombinationen hen ska satsa på. Om det finns tre tärningar som visar numret tre så kan man till exempel satsa på att spara treorna och kasta de resterande två tärningarna för att försöka få tre även på dem.

För att lyckas samla ihop den totala maxpoängen behöver man fem stycken ettor, fem stycken tvåor, fem stycken treor och så vidare. Spelaren har som mest tre kast på sig i varje spelomgång, men man behöver inte utnyttja alla kast.

Spelet fortsätter tills alla spelare har kastat tärningarna sex gånger. Om man inte lyckats få rätt siffror på tärningarna för att fylla i alla kombinationer på protokollet så får man stryka en kombination.

Tips och strategier

Miniyatzy handlar om att lyckas samla ihop ettor, tvåor, treor, fyror, femmor och sexor. Därefter räknar man ihop totalpoängen.

För att lyckas så bra som möjligt bör man redan vid första kastet bestämma sig för vad man ska satsa på. Om du behöver ettor, tvåor och femmor och dina fem tärningar är 5, 5, 5, 2 och 3, då är det bäst att spara på de tre femmorna och sedan kasta om de tärningar som visar 2 och 3. Om tärningarna visar 5, 5, 2, 2 och 3, då kan du välja mellan att spara på femmorna eller tvåorna.